Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ο ΜΠΑΝΑΝΑΣ




Ανώρως εκόπιασε ελόγου του, ο Μπανανάς τσι Αγάθης εφέτω στην Ανωή.
Και καλά να νείναι  λύκος, και λιθιές έφκιασε και ξενοτίσματα έκαμε και με νοικοκυράτα διανεύτηκε και παδέλες και πινιάτες αναμέρισε και τριήρια μέσα και όξου στο κονάκι έκαμε!!!
Κι εκεί που τον εκαμάρωνα για την Ανωησάνικη κοψά του, μου τα μόσκεψε γιατί έβγαλε φόρα τσι Αθήνας τα σέστα και με χάλασε.
Μπριτού τρία χρόνια με νοβιτά του ποδόγυρου έκοψε το κλήμα και επροψές με άλλη νοβιτά έκοψε τη βουσκιά στο καταπόρι!!! Φύλλα… λέει, πολλά φύλλα … στην αυλή ρίχτει το κλήμα. Ξύνα, σφίγγες και τσερτσέλους μαζώνει η κληματαριά και η βουσκιά το ίδιο. Ξύνα, σαπίλα, μύγες και τσερτσέλους μαζώνει κι ευτήνη.

Τρομάρα να σόρτει αθεόφοβε τσι ίδιες ποντούρες είχαμε κι εμείς, αλλά τονε σκίσαμε το γάτο και τώρα πο αλλαξοπίστησες κι αμάρτησες τι θα πεις στο λαϊκό δικαστήριο, στη Μετζασκίνα του Τελαμώνα, του Καμαροκοίλη και τσι Αντριάννας του Τσούρλου που θα σε δικάσουνε;;; Τώρα πο χάλασες τσι φωλιές του τζίτζικα, τι θα πεις τόμου σου διαβάσουνε την αρεσκιά των παλαιώνε και το Αγράβιο τσι Ανωής που λέει τον όρκο και τι εστί Ανωησάνος κι ας είναι κατσούλι;;; Για να σε διαβάσω να πέσεις στα μαλακά, σου ματαλέω τσι Ανωησάνικες νοβητές για να μη τσι ξαστοχάς και για να στρεηθείς το λάθος σου…
Στη ΜΕΚΑ του Θιακιού ερχόμαστε κατσούλι, για να κάτσουμε και να λαλήσουμε παρόλες απουκάτου από το κλήμα μέχρι το μπονόρα κι ας μας κάμουνε οι σκνίπες μπουκούνια, να κάμουμε χάζι τα πρασινoφύλλα και τα σταφύλια που κρέμονται, τα παιχνιδίσματα του ήλιου ανάμεσα και να ακουρμενόμαστε τσι τζιτζίκους, να ντο λένε μεθυσμένοι από ραζακί και ροδίτη!!!
Ερχόμαστε για να φάμε βούσκα του Αλωνάρη, τόμου από το κώλο τους στάζει το μέλι και να ξελεχτούμε για τη μερασά με το τσέρτσελα, ένα απ’  τα χιλιάδες παιδιά τσι φύσης, που χώνεται να προκάμει το μερδικό του!!!
Στην Ανωή ερχόμαστε να ακούσουμε τσι σπουργίτες στο κισσό, να πάμε κυνήι  και στο πόστο τσι Αγραπηδιές του Τούμπα να διούμε νια δεντρογαλιά, δυό σφελαγγουνιές. Στο κατώι, να μας χτυπήσει η μοσκιά και η μπαφάδα του κατωγιού, να πατήσουμε νια αζακάδα ή νια αγραγγελονιά, να μας χτυπήσει νια απόμπιξη, να μας γρατσουνίσει ένας βάτος ,να βάλουμε στο βάζο ένα γαϊδουράγγαθο και νια αγράμπελη, να φάμε φατσόμουρα, μπαρμπαρόσυκα, μαντραούρες, ποβόλους, μουσταλευριά, κουρκούτι, γρίτσα, τσιγαρίδια, φυλλοκοφτές, πεντενεύρια, χλωροτύρι, μυζήθρα. Να πιούμε αλισφακιά και πικιμέλι, να ακουρμαστούμε το γκιώνη, τσι κουρνάκλες, τσι κουκουβάγιες, τσι κοτσύφους, να μας αλυχτήσει ο σκύλος, να ακουρμαστούμε το κόκορο, το γάιδαρο, να διούμε το μπούρμπουλα να σέρνει τη χωματένια μπάλα του, να διούμε νιά λιγγονοφωλιά, να μας περβατήσουνε τα λιγγώνια, να  διούμε το γιδοστράτι, να μυρίσουμε βερβέλα και βουνιά, λεύτεροι να κατουρήσουμε όξου, να πατήσουμε νια κοτσυλιά, να χαθούμε μεσ’ τα παλιόρογκα χωρίς φανάρια και σήματα,να κάτσουμε σε νια πλακούτσα με σπαρτσίνα στη μέση για ζωνάρι και τα κορδόνια τω μπαπουτσώνε ξεκόμποτα, να γλέπουμε τον ήλιο να βγαίνει απ’ το Βροντισμένο κόκκινος, ν’ ανασάνουμε αέρα μέχρι τσι πατούσες μας και να χορτάσουμε το γαλάζο το βαθύ,απάνουθε, πέραθε, τριγύρω, Κι άμα κανείς θέλει να ξέρει και να ζει τ’ απόσκια, πρέπει να ξαστοχήσει τσι τέντες τσι πολιτείας, τσι ψεύτικους ίσκιους και να στρεηθεί το περνάρι και το ρουπάκι!!!
Για φαντάσου στην Ανωή την ώρα που σκάει ο ήλιος να κατεβάζεις τη τέντα σου. Ντροπή!!! Ακόμα εδώ είναι τα κορόμηλα και οι κορομηλιές,στην Ομόνοια λένε πως δεν έχει ούτε κορομηλιές, ούτε καρυδιές, ούτε απιδιές!!!
Για δαύτο φίλε Ανωησάνε Παναή τσι Αγάθης… για να πέσεις στα μαλακά στο δικαστήριο τη Λαμπρή που θα γένει, σε ορμηνεύω:
Τόμου ματάρτεις απ’ την Αθήνα να κατεβείς απ’ το φέρυ με νια βουσκιά από σειριά στόνα σου χέρι και στ'άλλο μ’ ένα μάτσο κληματσές!!!
Τότενες και μοναχά τότενες θα κατακάτσει ο κουρνιαχτός, θα μεριάσει το κακό και θα απολάψεις το σχώριο απ’ το δικαστήριο, από τσι ζωντανούς  Ανωησάνους και απ’ τσι ξαπλωμένους τσι κάμπους.

                                                                                            Ο Ανωησάνος
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Το πλατύ Ρείθρον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου