Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΓΟΡΔΟΥ

Πεντακόσια περίπου μέτρα από το χωριό της Ανωγής στην περιοχή Κλησμάτης βρίσκεται η σπηλιά του Μπογόρδου. Μια πολύ στενή είσοδος και η βοήθεια μιας πεντάμετρης σκάλας μας έφερε σε μια μικρή αλλά εντυπωσιακή σπηλιά, τη μοναδική  με σταλακτίτες και σταλαγμίτες που έχει βρεθεί στην Ιθάκη. 
Η «τρύπα» ήταν  γνωστή στους παλιούς Ανωησάνους οι οποίοι όχι μόνο δεν ήθελαν να μάθουν τι κρύβεται μέσα σ’ αυτήν αλλά  προσπαθούσαν να την φράξουν με πέτρες για να μην "ξεμπουκάρουν τα κακά πνεύματα" 
Κανείς δεν είχε δει το εσωτερικό της μέχρι πριν λίγα χρόνια, όταν ο Πάνος ο Μωραΐτης – Μπογόρδος αποφάσισε να την εξερευνήσει. Μεγάλωσε την είσοδο και με τη βοήθεια του αδερφού του Βελισσάρη κατέβηκε  σ’ αυτήν για πρώτη φορά με σκοινί. Από τότε εκτός από τον Πάνο, μόνο τέσσερα άτομα έχουν επισκεφτεί το χώρο. Αυτοί είναι ένα ζευγάρι Γερμανών και ο Δημοσθένης Συρμής με το φίλο του γνωστό σπηλαιολόγο Γιώργο Αβαγιανό οι οποίοι και κατέγραψαν τη σπηλιά.
Ευχαριστούμε τον Πάνο Μωραΐτη που μας οδήγησε εκεί  και μας βοήθησε να μπούμε στο εσωτερικό  με ασφάλεια για να πάρουμε τις φωτογραφίες. 


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου