Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ …!!!



 O Λιας ο Χωραφάς, μπριτού πολλά τέρμινα είπε τσ’ Ανωησάνους χωριανούς που τονε τσιγγλάανε: «Μη με αναγελάτε, μη με κοντρεστάρητε και με κογιονάρητε, γιατί θα κόψω τη βουσκιά μου»!!!Σήμερο ο Αλέξης ο δικός ολουνώνε μας, κόβει βόλτες στη βουσκιά απουκάτου και είπε, για το γενάτι σε κειούς που τονε κοντρεστάρουνε, πως άμα δε ντου περάσει κι άμα δε κάμουνε πίσω ούλοι οι άλλοι, θα λυθεί, θα προγκίξει και… θα κόψει τη βουσκιά μας…!!! Ο Λιας ο έρμος ευτό είπε και τσόπασε και δεν εματάτσαξε, ο Αλέξης όμως εργάζεται κι άλλα.
 Βεραμέντε πάει στη Μέρκελ τη κοντέσα κι εκεί που γλέπουμε δυο πιτσούνια γελάτα που τρώνε τα σάλια τους, έρχεται πίσω ανταριασμένος και αλαφιασμένος, μεσκιάρει τη μονέδα απ’ το ‘να κατζέλο στ’ άλλο και ξει τα βαρέλια μέχρι το πάτο! Είναι αλήθεια πως η σεμπριά είναι αφύσικη. Ευτήνοι τραβάνε δεξά κι εκειός ζερβά και που να συναντηθούνε… Τηράμε τα σέστα στη τελεόραση και μας έρχεται σούμπλιξη. Τι γένεται; Τονε μάχουνται, του αντιτένουνε, τονε τσιγκλάνε, τσι τσιγκλάει, είναι αυτός φαρσαός και γρίτζελος, δε πρεζάρει και για δαύτο δε ντονε πρεζάρουνε; Tι γένεται; Ευτός ο γάμος θα στρέξει ή δε βολεί και θα σκολάσει; Μη δεν έχει ντερετσό κι έταξε όσα ο γάτος τση γάτας στα κεραμίδια; Μη δεν ήξερε πως άλλο ναν είσαι αγαπητικός κι άλλο μετά τα στέφανα π’ αρχινάνε τα κούρταλα… Είπε πως τ’ αγκάθια του καλοκαιριού θα γένουνε μαρούλια το χειμώνα, πως θα φύει το γόμπιο των αλλουνώνε, πως θα τσικλίσει τα μνημόνια και πως θα ρένε τα λεφτά με τη σέσουλα… Φαίνεσται πως τσι τσίγκλισε τσι ξένους και γίνηκε στο μάτι τους καταβολάδα!!! Μην επήρε η ορά του κόκκαλο, επειδής του λένε τα κότσα και εβγήκε στα κλωτσάτα ανάσβολα και απ’ τα ζερβά. Δεν ήξερε πως ο Σόϊμπλε πόχει το γαζουνέ,  χολιάει, έχει το ρεμεζάνι του και το μπούλκι του το δεξό και ζερβί τονε χαλάει; Δεν ήξερε τσι ποντούρες και τα ποντίλια και πως απ’ τα ζερβά του δε θα ντου κουτάει να τσάξει, δε θα ντου τρίζει η μόλα για τίποτις; Δεν ήξερε πως κάποιοι λένε μπαρούφες, κάποιοι δεν είναι σοφιτσέντε και οι όξου δε σκώνουνε μπαϊράκια και… σε κάνουνε τριώ μπαλαδιώνε; Δεν ήξερε τα σέστα των αλλουνώνε μπροτύτερα, γι αυτά πο φάανε και που… μαζί τα φάαμε…!!! Εδώ πο φτάσαμε και μας φτάσανε, μπροτού ξαμπελώσουμε τέλεια, γυρίσουμε απίκουπα και γιομίσουμε φουρδάκλες και μπριτού τρώμε μοναχά λιανορούκαδα και πιτσούνια σοφιγάδα, Αλέξη μη ρεβαρδάρεις και τράβα εκεί πούναι καλύτερα για τη πατρίδα… Μη ξαστοχάς μονάχα πως ο Λιας έκοψε τη βουσκιά του και επελέκισε απά στο δικό του ποδάρι, γιατί δεν εματάφαε βούσκα. Εσύ όμως άμα κόψεις τη βουσκιά τση Ελλάδας, θα μας κόψεις ούλους… και πάνε τα βούσκα μας…!!! Καλά κάνεις και το ταγάρεις το πράμα… τηγάρι μονάχα εμείς χρωστάμε, ούλοι χρωστάνε, μη στάξει η ορά του μέσα με τα μπούτζαρα και τα τσάχαλα! Ότι και να γένει θα… πάθουμε σίγουρα! Γιατί ο Τζώρτζης ο Κουβαράς κι ο Στεφανής ελέανε πως,  κυλάει η πέτρα κυλάει το αυγό, το αυγό θα σπάσει! Ότι κι αν κάμεις δε θαν έβρεις και δε θαν’ έβρουμε άκρη και θα πάθεις και θα πάθουμε. Και με ευρώ και προπαντός με δραχμή, έχει πολύ τσούξιμο… 
Στην εποχή τση Βικτώριας στην Αγγλία Αλέξη, οι κόρες εμεγαλώνανε ανέγκιχτες μέχρι το γάμο, γιατί τσι είχανε μπολιάσει πως ότι κάμουνε μπριτού το γάμο πονεί, τσούζει κι είναι κακό παρατήριο… Μπριτού τη πρώτη νύχτα, η μάνα ή η θειά, έφερνε βόλτα τη νύφη και τσ’ έλεε: «Κλείσε τα μάτια, κλείσε το στόμα κι ότι θα πάθεις απόψε θαν είναι για το καλό τση Αγγλίας». Κι εμείς που δεν είμαστε ανέγγιχτοι αλλά σουρωτήρια, γιατί στην Ελλάδα ζούμε, ξέρουμε πως και… στ’ άτρυπο κολοκύθι να μπούμε δε γλυτώνουμε, απλά ο πήδιαρης αλλάζει!!! Θα κλείσουμε τα μάτια και το στόμα τσι μέρες και τσι μήνες πόρχονται το λοιπόνε και θα δεχτούμε ότι είναι για το καλό μας και για το καλό τση πατρίδας…!!!
Για την Ελλάδα ρε γαμώτο …!!!
                                                                                                      Ο Ανωησάνος

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Πλατύ Ρείθρον "                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου