Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

"ΟΙ ΦΟΝΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ" ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ


Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ο κοσμοκαλόγερος ή ο Έλληνας μποέμ γυρνούσε πάντα απεριποίητος, αξύριστος, με τα ίδια φθαρμένα ρούχα και λιωμένα παπούτσια. Άσκησε κριτική στην κατάντια της ελληνικής κοινωνίας, σχολίασε αρνητικά τη χρεωκοπία της Ελλάδας, τα επαχθή δάνεια, την οικονομική πολιτική του Τρικούπη και την αδυναμία του Έλληνα να απαιτήσει και να κερδίσει ουσιαστική εθνική ανεξαρτησία. Ήταν αυτός που έγραψε "Η Ελλάς απλώς και μόνον μετήλλαξεν τυράννους".
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είχε συνήθως για πρωταγωνιστές των βιβλίων του μνησίκακες γυναίκες με απωθημένα, βιοπαλαιστές ψαράδες, αγρότες και ανθρώπους της εκκλησίας.

Αυτή ίσως την αδικία που όλοι ζούμε μυρίστηκαν οι Ρήγας και Αποστόλου και έγραψαν τις δικές τους "Φόνισσες της Παπαδιαμάντη". Ένα θεατρικό έργο που ανέβηκε το 2013, γραμμένο σαν ένα μεγάλο επεισόδιο του "Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή" ή του "Οι σταύλοι της Ερριέτας Ζαΐμη". 
Δίχως να διεκδικεί τα εύσημα ενός θεατρικού έργου που θα μείνει στη δραματουργική ιστορία έρχεται όμως να μας θυμίσει σε τι κόσμο ζούμε, ποιους πρέπει να πολεμήσουμε και τι επιλογές οφείλουμε να κάνουμε άμα θέλουμε ν αποκαλούμαστε άνθρωποι κι όλο αυτό μέσα από μια ατακαριστή κωμωδία που διαδραματίζεται σ ένα ανακριτικό γραφείο στη γυναικεία πτέρυγα μιας ψυχιατρικής κλινικής.
Τις αδικημένες Φόνισσες ενσαρκώνουν οι: 
Ελένη Γαΐλα, Ιωάννα Γρίβα, Μαριάννα Λεκατσά, Ελένη Νευραδάκη, Πόπη Παγουλάτου και Διονυσία Τροχούλια.
Την συστημική ψυχίατρο - εισαγγελέα η Βάνα Ραυτοπούλου 
και την ψυχίατρο εγγονή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη η Ελένη Νουτσάτου. Μπατσίνα μας η Ανδριάννα Βασιλοπούλου. 
Κι απ του πουθενά μια μάνα με αλτσχάιμερ η Τζένη Βλασσοπούλου.
Μια κόρη η Σάρα Μουράι και μια φίλη απ΄ τα παλιά η Μάρα Ραυτοπούλου.
Α, κι ένας μικρός χρυσαυγίτης ο Μίνωας Παΐζης.
Οι παραστάσεις θεού θέλοντος και Παπαδιαμάντη επιτρέποντος θα γίνουν την  Παρασκευή 4  και το Σάββατο 5 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Σταυρού και την Δευτέρα 7 Μαρτίου στο Κινηματογράφο στο Βαθύ. Ώρα 20:00.Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ.
Στέλιος Παρρής
























1 σχόλιο:

  1. ΤΙ ΜΠΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ..... ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ .....
    ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή