Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΘΑΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ


Ως Δήμαρχος Ιθάκης και εκφράζοντας πέραν πάσης αμφιβολίας το κοινό αίσθημα όλων των Ιθακησίων ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ έντονα για τον ακατανόητο και εθνικά επικίνδυνο σχεδιασμό περαιτέρω μείωσης των διοικητικών υπηρεσιών που εδρεύουν στο νησί μας με αποκορύφωμα την εν εξελίξει προσπάθεια κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου Ιθάκης διαμέσου της προώθησης του σχετικού νομοσχεδίου με τον τίτλο «Αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας ».

Μία ενδεχόμενη απόφασή σας για κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Ιθάκης μέσω συγχώνευσης θα επιφέρει ακόμα ένα τεράστιο πλήγμα στην ήδη βαλλόμενη πανταχόθεν διοικητική συγκρότηση του νησιού καθώς ήδη έχει καταργηθεί η Δ.Ο.Υ. Ιθάκης , το Ειρηνοδικείο Ιθάκης, το τοπικό κατάστημα Ι.Κ.Α., το τελωνείο, το τοπικό κατάστημα Ο.Τ.Ε., το τοπικό κατάστημα Δ.Ε.Η., οπότε είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η νήσος Ιθάκης δεν αντέχει άλλη μείωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους μόνιμους κατοίκους, στους καταγόμενους από αυτήν καθώς και στους έχοντας επενδύσει στην Ιθάκη κι ότι η επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης κατάστασης στον τομέα της παροχής διοικητικών υπηρεσιών θα οδηγήσει σε περαιτέρω πληθυσμιακή συρρίκνωση κάτι που αντιβαίνει στην ορθή εθνική και συνταγματικά κατοχυρωμένη στρατηγική της στήριξης της νησιωτικότητας. 
Εν όψει δε της έναρξης του Εθνικού Κτηματολογίου και στην νήσο Ιθάκη είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση συμβολαίων και εν γένει τίτλων κτήσεως , απαίτηση στην οποία το Υποθηκοφυλακείο Ιθάκης είναι πανέτοιμο λόγω της άρτιας οργάνωσης του να αντεπεξέλθει ενώ αντίθετα τυχόν μεταφορά των Βιβλίων του Υποθηκοφυλακείου Ιθάκης σε άλλη περιοχή στα πλαίσια συγχωνεύσεων θα προκαλέσει πλήθος προβλημάτων (αμφίβολη αξιόπιστη οργάνωση , καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση, οικονομική αιμορραγία των πολιτών που θα πρέπει είτε να ταξιδεύουν εκτός νησιού είτε να πληρώνουν πληρεξουσίους Δικηγόρους κ.ο.κ. ).Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κατά τους χειμερινούς μήνες το νησί της Ιθάκης δεν συνδέεται καθημερινώς με την Κεφαλονιά (μόνο τρεις φορές την εβδομάδα υπάρχει ακτοπλοική σύνδεση).. 
Ειδικότερα οποιαδήποτε σκέψη κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου Ιθάκης κινείται εκτός λογικής αφού το Υποθηκοφυλακείο του νησιού μας είναι άρτια οργανωμένο και εξυπηρετεί αποτελεσματικότητα τους Ιθακησίους , δεν επιβαρύνει καθόλου οικονομικά το Κράτος , ενισχύει την κρατική παρουσία στο νησί μας και εν γένει είναι συνδεμένο με την ιστορία του τόπου μας ενώ αντίθετα ενδεχόμενη απομάκρυνσή του θα δημιουργήσει πλήθος πρακτικών προβλημάτων αλλά και χειροτέρευσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της π.χ. έξοδα, ταλαιπωρία και απώλεια χρόνου για ταξίδια κάθε Ιθακήσιου και μη εκτός της νήσου Ιθάκης για μετάβαση στην έδρα του Υποθηκοφυλακείου στο Αργοστόλι (Κεφαλονιά) στο οποίο θα φυλάσσονται όλα τα Βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Ιθάκης για να πάρει ένα αντίγραφο συμβολαίου. Επίσης αποτελεί πλήγμα στους πέντε (5)τοπικούς Δικηγόρους και δύο (2) συμβολαιογράφους, καθώς θα πρέπει για κάθε έρευνα και αίτηση οιοδήποτε πιστοποιητικού να μεταβούν στην έδρα του Υποθηκοφυλακείου Αργοστολίου. 
Συνοψίζοντας ουδείς μπορεί να αντιληφθεί με ορθολογικά αλλά και αυστηρά οικονομικά κριτήρια τι ακριβώς θα εξυπηρετήσει ως προς το δημόσιο συμφέρον τυχόν κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Ιθάκης καθώς κάτι τέτοιο θα καταστήσει ακόμα δυσκολότερη την ζωή των κατοίκων της ιστορικής νήσου χωρίς από την άλλη πλευρά να προσφέρει ο,τιδήποτε στο Κράτος ακόμα και σε αυστηρά λογιστικό επίπεδο. Τέλος να τονισθεί ότι η Ιθάκη αποτελεί διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς διατηρώντας κατ΄αυτόν τον τρόπο το κάθε νησί την αυτοτέλειά του. Επομένως ζητώ την διατήρηση του, υπάρχοντος από το έτος 1867, Υποθηκοφυλακείου Ιθάκης ως διακριτής μονάδος κάτι που μετά βεβαιότητας είναι και η βούληση της ολότητας των κατοίκων του νησιού αλλά και των καταγόμενων από αυτό. 
Ο Δήμαρχος Ιθάκης
Διονύσης Γερ. Στανίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου