Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (…) ΈΝΑ ΜΙΚΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ (;) ΈΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΘΑΥΜΑΣΤΙΚΟ (!)


Της Μαρίας Ραυτοπούλου
Η ιστορία ξεκινάει στα μέσα περίπου της δεκαετίας του ΄90, όταν ο Δημήτρης Κουτσουβέλης γράφει ήδη «στα Θιακά» μικρά κείμενα και τα δημοσιεύει στην εφημερίδα «Τα Νέα της Ιθάκης» υπογράφοντας ως «ο Ανωησάνος». Την ίδια περίοδο η υπογράφουσα αυτή την ιστορία μελετάει «τα Θιακά» και δημοσιεύει μια εργασία στο περιοδικό «Κυμοθόη» με τίτλο «Το ιδίωμα της Ιθάκης, Περιγραφή και Ανάλυση». Η προαναφερθείσα εργασία και δημοσίευση γίνεται παράλληλα αλλά ανεξάρτητα από τις δημοσιεύεις του Δημήτρη, καθώς, ως φυσική ομιλήτρια του ιδιώματος, δεν χρειάστηκε να αναζητήσω δεδομένα φυσικής ομιλίας για να το μελετήσω. Ως επίλογο, ωστόσο, επέλεξα να παραθέσω το κείμενο «Ένας ερωτευμένος Ανωησάνος», το οποίο μέχρι σήμερα θεωρώ το καλύτερο ίσως δείγμα γραφής του Δημήτρη.

Αρκετά χρόνια αργότερα, δέχθηκα πρόσκληση από τον τότε πρόεδρο του συνδέσμου φιλολόγων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, για να εκπροσωπήσω «τα Θιακά» σε συνέδριο που διοργάνωνε ο σύνδεσμος για το ιδίωμα της Κεφαλονιάς. Επειδή γλώσσα δεν είναι μόνο λέξεις και κανόνες, είναι κυρίως και πρωτίστως φυσική ομιλία από ανυποψίαστους «περί τα γλωσσικά» ομιλητές και, επιπλέον, επειδή στα επτανησιακά ιδιώματα η ιδιαιτερότητα εντοπίζεται κυρίως στο εκφώνημα και στον επιτονισμό της φράσης, εξ αρχής αποφάσισα ότι στο συνέδριο θα συνόδευα την ανακοίνωσή μου από δεδομένα φυσικής ομιλίας. Για δεύτερη φορά κατέφυγα στον «Ανωησάνο». Αυτή τη φορά η συνεργασία ήταν εκούσια, στοχευμένη και προγραμματισμένη. Ο «Ερωτευμένος Ανωησάνος», σε υπέροχα «Θιακά», διαβάστηκε στο συνεδριακό χώρο στο Αργοστόλι και φυσικά καταχειροκροτήθηκε!
Είχαν μεσολαβήσει κάποια χρόνια από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, όταν πληροφορήθηκα ότι προγραμματίζεται από τον σύλλογο Ιθακησίων η έκδοση βιβλίου με τα κείμενα του Δημήτρη. Με μεγάλη χαρά και μαζί με άλλους φίλους αγκαλιάσαμε την ιδέα για το υπό δημοσίευση βιβλίο και προσφέραμε ό,τι ο καθένας θεώρησε χρήσιμο, για την καλύτερη και ταχύτερη υλοποίηση της ιδέας και την έκδοση του βιβλίου. Πίστευα και πιστεύω ότι τα κείμενα του Δημήτρη αποτελούν σημαντικό υλικό το οποίο είναι καλό να είναι συγκεντρωμένο για κάθε ενδιαφερόμενο. Έτσι, ως Θιακιά και ως γλωσσολόγος εγκρίνω και επικροτώ την έκδοση του βιβλίου εξ ου και ασχολήθηκα με την προετοιμασία της.

Το μικρό ερωτηματικό (;) 
Το μικρό ερωτηματικό που συνοδεύει την ιστορία είναι το εξής: 
Πού βρίσκεται το εν λόγω βιβλίο;

Το μεγάλο θαυμαστικό (!) 
Μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζω αν ο ίδιος ο Δημήτρης έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του επιστημονικού ενδιαφέροντος που μπορεί να συγκεντρώνουν τα αγνά Θιακά κείμενά του. Δεν γνωρίζω αν έχει συνειδητοποιήσει την ποιότητα της υπηρεσίας που ενδέχεται να προσφέρει σε έναν μελλοντικό μελετητή του ιδιώματος ή έναν μελετητή των κατά τόπους ποικιλιών της γλώσσας. Προσφορά της οποίας η αξία πολλαπλασιάζεται, αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα επτανησιακά ιδιώματα είναι τα λιγότερο μελετημένα ιδιώματα της ελληνικής.
Για την προσφορά του αυτή ως Θιακιά και ως γλωσσολόγος, θέλω δημόσια να του απευθύνω ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Έτσι, το «τέλος» αυτής της ιστορίας, τόσο με την έννοια του σκοπού όσο και με την έννοια της ολοκλήρωσης, είναι ένα μεγάλο θαυμαστικό που συνοδεύει το «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!» προς τον Δημήτρη Κουτσουβέλη για την προσφορά του στο Θιάκι και στη γλώσσα.
Η ιστορία με το μικρό ερωτηματικό (;) και το μεγάλο θαυμαστικό (!) ολοκληρώνεται εδώ. 
Θα ήταν ωστόσο παράλειψη, να μην ευχαριστήσω και να  μη συγχαρώ τη δραστήρια και φιλόξενη «οικοδέσποινα» του northithaca για τη σπουδαία δουλειά που καταφέρνει με το blog της. 
Αλέκα, θερμά συγχαρητήρια και σ’ ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

Μαρία Ραυτοπούλου

Γλωσσολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου