Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ


Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης προς το Δήμαρχο Ιθάκης, τη Γενική Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού, τον Πρύτανη Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, τον Έπαρχο Ιθάκης και τον Προϊστάμενο ΛΕ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφ/νιας θεωρώντας απαράδεκτη αλλοίωση της αλήθειας στο κείμενο της προγραμματικής σύμβασης που αφορά την ανάδειξη και συντήρηση των αρχαιολογικών μνημείων της αρχαιολογικής θέσης «Άγιος Αθανάσιος ή Σχολή Ομήρου στην Ιθάκη». 

"Κύριοι,
Καταγράψαμε μια απαράδεκτη αλλοίωση της αλήθειας στο κείμενο της προγραμματικής σύμβασης που αφορά την ανάδειξη και συντήρηση των αρχαιολογικών μνημείων της αρχαιολογικής θέσης «Άγιος Αθανάσιος ή Σχολή Ομήρου στην Ιθάκη» και η οποία χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Δήμο Ιθάκης.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 8 της σύμβασης αναγράφεται ότι την δαπάνη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των 26 στρεμμάτων του ανωτέρω αρχαιολογικού χώρου, που έγινε με απόφαση του ΚΑΣ, ανέλαβαν και εξόφλησαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Δήμος Ιθάκης.
Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική.
Όταν εξεδόθει για το ζήτημα το ΦΕΚ 668Δ΄/2002, εν όψει της απαλλοτρίωσης και προτού πραγματοποιηθεί, πράγματι ο Δήμος Ιθάκης είχε αναλάβει δέσμευση να καλύψει μέρος της δαπάνης. Όμως όταν ήρθε η ώρα της εξόφλησης των δικαιούχων, η τότε δημοτική αρχή δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ.
Έτσι, εν όψει της αποτυχίας της απαλλοτρίωσης, ο σύλλογός μας με έρανο μεταξύ των μελών και φίλων του συγκέντρωσε το ποσό των 50.000€. Το Υπουργείο Πολιτισμού επείσθει από τον Σύλλογό μας ότι πρέπει να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια και ενέκρινε το ποσό των 40.000€. Το υπόλοιπο ποσό των 86.600€ κατέβαλλε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Συγκεντρώθηκαν λοιπόν από τους τρεις φορείς (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σύλλογο Φιλομήρων Ιθάκης, Υπουργείο Πολιτισμού) 180.000€.
Η συνολική δαπάνη για την απαλλοτρίωση ανήλθε, βάσει δικαστικής απόφασης, στο ποσό των 178.595,41€ το οποίο κατατέθηκε μέσω του Πανεπιστημίου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ειδοποιήθηκαν οι ιδιοκτήτες βάσει του ΦΕΚ 559ΑΑΠ/2009.
Κατόπιν όλων αυτών, σε ό,τι αφορά το σύλλογό μας, είναι κατανοητό ότι το λάθος αυτό (που ελπίζουμε να μην έγινε σκόπιμα) δημιουργεί ζήτημα στον οικονομικό απολογισμό του Συλλόγου καθώς ένα δημόσιο έγγραφο, όπως είναι η προγραμματική σύμβαση, δεν αναφέρει καθόλου τη δαπάνη μας για την απαλλοτρίωση του χώρου.
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 12 «Τροποποιήσεις της σύμβασης» ζητάμε να γίνει διόρθωση του άρθρου 8 έτσι ώστε να αναφέρει τους φορείς που πράγματι διέθεσαν τα χρήματα για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του αρχαιολογικού χώρου στον Άγιο Αθανάσιο της Ιθάκης.
Τέλος επειδή δεν επιδιώκουμε την καθυστέρηση ενεργοποίησης της τρίτης κατά σειρά σύμβασης (οι δύο πρώτες δεν ενεργοποιήθηκαν με ευθύνη των φορέων που τις χρηματοδοτούσαν: Νομαρχία, Περιφέρεια), η ζητούμενη τροποποίηση επιθυμούμε να γίνει με πρώτη ευκαιρία, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ενεργοποίησης της σύμβασης."

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΠΎΡΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ

2 σχόλια:

  1. ΣΩΣΤΑ, για του λόγου το αληθές ένα πολύ σημαντικό ποσό για τον σκοπό αυτό συγκεντρώθηκε με δικές μου προσωπικές ενέργειες δηλαδή συνεισφορά από γνωστές Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες , λεπτομέρειες υπάρχουν στον σύλλογο Φιλομήρων .

    Οδυσσέας Λεκατσάς ( Σπηλιάτσος )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει και συνέχεια , τότε σύμφωνα με την τελευταία δικαστική απόφαση το τίμημα ήταν μόνο 120000 ( περίπου) προσφέρθηκα εγώ και μία άλλη γνωστή ΘΙΑΚΙΑ να συμπληρώσουμε το ποσό που έλειπε με δύο ισόποσες επιταγές αλλά η πρόταση μας δεν έγινε δεκτή !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ο.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή