Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΘΑΚΗΣ ΜΕ 300.000 €


Σε πολύ καλό κλίμα ολοκληρώθηκε σήμερα η συνάντηση μεταξύ του Υπ. Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη και του Δημάρχου Ιθάκης, Δ. Στανίτσα, παρουσία της βουλεύτριας του Νομού Α. Θεοπεφτάτου.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού, προκειμένου να συζητηθούν δια ζώσης τα αιτήματα που έθεσε ο κ. Στανίτσας στην από 8/8/2017 επιστολή του σχετικά  με την “άδικη” εξαίρεση της Ιθάκης από την χρηματοδότηση των μικρών νησιών, αλλά και τα προβλήματά της, ως μικρού νησιού, γενικότερα.

Η συζήτηση είχε δυο κύριους άξονες, την ανάγκη λειτουργίας μόνιμης τεχνικής υπηρεσίας στην Ιθάκη και την διαχείριση των υδάτων, έτσι ώστε να βελτιωθεί ποιοτικά και ποσοτικά η υδροδότηση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, αλλά και να αντιμετωπιστεί ορθολογικά το φαινόμενο της λειψυδρίας. 
 Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, ο Υπουργός δεσμεύτηκε για δυο θέσεις μόνιμων επιστημονικών συνεργατών, μια θέση αρχιτέκτονα και μια θέση τοπογράφου-μηχανικού.  Το αίτημα περιμένουμε να εγκριθεί από την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, εντός του τρέχοντος μηνός Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσουμε με στην προκήρυξη των θέσεων.
Όσον αφορά στη διαχείριση των υδάτων, από την πλευρά του Δήμου Ιθάκης παρουσιάστηκαν 4 αιτήματα με τη σχετική τεκμηρίωση και έγιναν όλα δεκτά. Συγκεκριμένα, υπήρξε συμφωνία και δέσμευση για οικονομική ενίσχυση ώστε a) να επισκευαστεί η παλιά κεντρική δεξαμενή στο Βαθύ, που χρησιμοποιείται τα τελευταία 8 χρόνια, χωρητικότητας 4.5 χιλιάδων κυβικών, β) η απόκτηση μιας νέας δεξαμενής στον Σταυρό, γ) η απόκτηση μιας νέας δεξαμενής στον Πλατρειθιά και δ) η συνδρομή του Υπουργείου στην απαιτούμενη υλικοτεχνική βοήθεια  για τη συντήρηση  και την επέκταση του δικτύου ύδρευσης του νησιού, συμπεριλαμβανομένης μιας πέμπτης μονάδας αφαλάτωσης, αλλά και της εγκατάστασης μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος της λειτουργία τους. Της συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών είχε προηγηθεί σύσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, κ. Γιάννη Μπενίση, στελέχη της ΕΥΠΑΠ και την κ. Θεοπεφτάτου.  Τον Δήμαρχο Ιθάκης συνόδευσε το μέλος της Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Ιθάκης, κ. Κ.  Καραβίας.
Ο Υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε όλα τα αιτήματα του Δήμου προς την σωστή κατεύθυνση, εκείνη της βελτίωσης της καθημερινής ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας, αλλά και της πορείας του προς μια σταδιακά αυτό-προωθούμενη οικονομική ανάπτυξη.  Το ύψος της οικονομικής υποστήριξης ανεπισήμως εκτιμάται στις 300.000 ευρώ, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται κλιμάκιο στο νησί μας για αυτοψία του υδρευτικού δικτύου και επί τόπου σχεδιασμό της βέλτιστης διαχείρισης των υδάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου