Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

ΤΟ ΚΑΛΟ ΛΑΔΙ


Πώς είναι κατά τους ειδικούς, επιστήμονες και γευσιγνώστες το καλό λάδι ; Απλά και ταπεινά, αυτό που μαζεύεται πριν παρά-ωριμάσουν οι ελιές, που πηγαίνει την ίδια μέρα ή την άλλη στο λιοτρίβι, που δημιουργείται σε χαμηλούς βαθμούς, 30ο C, έχει οξύτητα κάτω και μέχρι 0.8, και που φυλάσσεται σε δοχεία ανοξείδωτα ή γυάλινα σκούρα, να μην παίρνει αέρα και φως, ακόμα και της λάμπας, λέει. Άρα το λάδι μας είναι μεγάλη επιτυχία. Μπράβο στα παιδιά των Φρικών. Παρεμπιπτόντως το πικραδάκι το επιζητούν οι γευσιγνώστες… «…αναζητούμε το πικρό και το πικάντικο…» Νάστε καλά και καλή λαδιά.

“Το καλό λάδι 
Τα προτερήματα 
• Στο λάδι που θα επιλέξουμε, αναζητούμε την καλή γεύση και οσμή. Αυτά είναι τα προτερήματά του και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη βιολογική του αξία. 
• Tα αρώματα μπορεί να είναι φρουτώδη ή να θυμίζουν χαμομήλι ή μαντζουράνα. 
• Όσον αφορά τη γεύση, αναζητούμε το πικρό και το πικάντικο. Πρόκειται για μία έντονη αίσθηση, χαρακτηριστική των ελληνικών λαδιών που παράγονται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, κυρίως από ελιές που είναι ακόμη ανώριμες. 
• Η γεύση απλώνεται σε ολόκληρη τη στοματική κοιλότητα και εξαλείφεται λίγα δευτερόλεπτα μετά τη δοκιμή, σε αντίθεση με το ταγγισμένο, πολυκαιρισμένο λάδι, του οποίου η γεύση είναι πολύ ενοχλητική και διατηρείται για πολύ περισσότερο χρόνο.”

Ολόκληρο το άρθρο εδώ:http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/9027/gia-na-kseroyme-apo-kalo-ladi-9027/

"Οι κυριότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν την ποιότητα του ελαιολάδου είναι η ποικιλία της ελιάς, ο βαθμός ωριμότητας (όσο πιο νωρίς μαζεύεται ο καρπός τόσο πιο ποιοτικό το ελαιόλαδο), η σωστή και άμεση μεταφορά του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο (ο καρπός να συγκεντρώνεται σε πλαστικά τελάρα και χωρίς να τραυματίζεται να πηγαίνει την ίδια μέρα για ελαιοποίηση),  η τήρηση των σωστών κανόνων στο ελαιοτριβείο και κυρίως η θερμοκρασία στον μαλακτήρα να μην ξεπεράσει τους 30 βαθμούς ενώ ο χρόνος μάλαξης να είναι 30 με 35 λεπτά το πολύ, και τέλος η σωστή συντήρηση (όταν παραχθεί το ελαιόλαδο και το αποθηκεύσουμε να μην έρχεται σε επαφή με οξυγόνο η το φως και η θερμοκρασία του να μην υπερβαίνει ιδανικά τους 16 βαθμούς)"

1 σχόλιο:

  1. Ενα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλη την ομάδα , έχουν καταφέρει να πάρουν την πρόκριση με 2-0 , τους περιμένουμε νικητές μέχρι και το τελικό αγώνα , είναι πολύ μεγάλη ηθική / ποιοτική και οικονομική επιτυχία για ολους μας στην Β.Ιθάκη ......
    ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ ( ΣΠΗΛΙΑΤΣΟΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή